البته عامل مؤثر دیگر، دسترسی محدود به اطلاعات دارویی بیماران است که آن هم درتجویز داروهای اشتباهی بیاثر نیست.
یک تحقیق جدید نشان داده که به بسیاری از بیماران حتی در مورد نسخه داروییشان اطلاعات کافی داده نمیشود. از سوی دیگر برآورد میشود که از هر 15 نفر پذیرش شده در بیمارستان یک نفر به واسطه اشتباهات دارویی است.
یک تیم از محققان دانشگاه ریدینگ، 18 مورد از بیمارانی که به واسطه تجویز یک متخصص پیشگیری و درمانی در ناتینگهام راهی بیمارستان شده بودند را بهطور دقیق بررسی کردند. برخی از بیماران با داروهایی تجویز شده بودند که اساسا کمکی به آنها نمیکرد و برای برخی داروهایی را که لازم بود، تجویز نشده بود. مصاحبه با 62 نفر از پزشکان، داروسازان، پرستاران و بیماران نشان داد که دلیل اصلی در اشتباهات دارویی، کوتاهی کارکنان مراکز درمانی در برقراری ارتباط بین خودشان و بیماران بوده است.
محققان همچنین دریافتند که برخی از بیماران تمایلی به راهنمایی خواستن از یک پزشک در مورد داروهایشان ندارند و در برخی موارد داروسازان این تصور را داشتند که بیمار اطلاعات کافی در مورد داروهایش را توسط پزشک دریافت کرده است.
دکتر راشل هووارد، سرپرست تحقیق و محقق دانشگاه ریدینگ میگوید: مشکلاتی که منجر به اشتباهات دارویی میشدند پیچیده بودند و گاهی هیچ راه حلی برایشان وجود نداشت. او ادامه میدهد: راه حلهای تکنیکی مانند تجویز با استفاده از کامپیوتر و سابقه مراقبتی بیمارNHS برای بهبود موقعیت، کافی بهنظر نمیآیند.پروفسور تونی آوری از دانشگاه ناتینگهام هم میگوید: در مواردی بیمار دقیقا متوجه صحبت دکتر نشده و از پرسیدن واهمه داشته است. او تاکید میکند ارتباط ساده بسیار مهم است و حتی بررسی موارد جزئی مانند فهم متقابل روی درمان فرد تاثیر مهمی دارد.
پروفسور عزیز شیخ، کارشناس مسمومیتهای دارویی در دانشگاه ادینبورگ میگوید: اشتباهات دارویی که منجر به بستری شدن در بیمارستان میشدند تنها در انگلستان یک مسئله بزرگ نیست و در همهجای دنیا اتفاق میافتد.
او اضافه میکند که دیدن سوابق بیمار میتواند در جلوگیری از خطاهای بیشتر مورد توجه باشد، مخصوصا که در انگلستان وقتیکه یکبار درمانی برای مریض انجام شود، ثبت میشود و این امکان وجود دارد که اطلاعات دارویی مربوط در هر مکان یا زمانی از روز در دسترس باشد.سخنگوی آژانس بینالمللی ایمنی بیماران تاکید میکند که ارتباط ضعیف اغلب میتواند سبب بستری شدن در بیمارستان بهعلت مسائل دارویی شود که امری قابل پیشگیری است.
او معتقد است در حالیکه فناوری و سیستمهای پیشرفته IT میتواند رواج این خطاها را در طولانی مدت کاهش دهد، این مهم است که ارتباط بین متخصصان مراقبتهای سلامت و بیماران بهعنوان یک مسئله ضروری تلقی شود.
بیبیسی- 25 آوریل 2008